2013. december 24., kedd

Magyaros halászlé Finnországban

Ez egy rendhagyó poszt lesz, receptet osztok meg a nagyérdeművel, ezzel együtt kiteszem magam a szakértő nagyérdemű megjegyzéseinek, de állok elébe. Bibliám Horváth Ilona Szakácskönyv c. könyve (Magyar Nők Országos Tanácsa, Kossuth Könyvkiadó, Budapest, 1984, 222. oldal).



Mielőtt befejezném a pár napja elkezdett, a hagyományos finn karácsonyi ételekről szóló írásomat, álljon itt egy rövid leírás arról, hogy hogyan készült Helsinki egy kockaházában magyaros halászlé kizárólag finn alapanyagokból  - a hazai pirospaprikát leszámítva.

Előrebocsátom, hogy ismerem a halászlé receptjét, főztem is magyar halászlevet 4-5 féle halból, és ettem is olyan paksi és mohácsi éttermekben, amelyeket Pestről látogatnak csak a halászlevük miatt. 

Ennek ellenére az alább leírt recept egy igen egyszerű megközelítése a halászlének, az eredmény azonban feltétlenül az eredetire hasonlít. Sőt, ha csak a hal minőségét veszem, a megszokott "bolti" ponttyal szemben a szivárványos pisztráng (amely nem azonos a Magyarországon is élő és tenyésztett sebes pisztránggal) egy másik ligát képvisel... 

Másrészt a praktikum és a megszokás felülírja a "kőbe vésett" törvényeket. Így étolajat használunk, mert azt kapni, szalonnát sem igen rakunk semmibe, mert az sem része egy átlagos bolt kínálatának. 

Hozzávalók: 1 egész, bontott lazac (lohi) vagy szivárványos pisztráng (kirjolohi)

A hal kilójaként egy nagy fej hagyma, kilónként egy paprika (igen, lehet "színes" pritaminpaprika is") és kilónként 1 dl paradicsompüré.

Jó sok édesnemes paprikaőrlemény, só, kis őrölt bors. Nálunk gyerek is van, ezért az erős paprikát mindenki magának adagolja.

Alaplé:
1. A hal fejét, farkát, úszóit levagdosom, nem baj ha egy kis hús marad rajtuk. Ezeket nem dobom ki! A hagymát karikára vágom. A levet blenderrel fogom eldolgozni, ezért nem érdemes az aprózással bajlódni. 




2. A haltörzset egyforma szeletekre vágom. Besózom, és kb. egy órát (amíg az alaplé elkészül) állni hagyom.



3. A hagymát üvegesre pirítom, a tűzről lehúzom, belekeverem a pirospaprikát, majd kis (1 dl) vízzel felöntöm, hogy addig se égjen oda, amíg a halfejet és a többit nyesedéket hozzáadom. Sózom.

4. Az aprólékot berakom a fazékba, felöntöm vízzel, hogy a nagyját ellepje (a fej elég magas, azt forgatni kell). Fél órán át közepes hőfokon főzöm. Ezalatt az idő alatt felkockázom a paprikát.






5. Ha letelt a fél óra, a fejet, csontokat, bőrt és szálkákat kiszedem a léből. A hús és apró, hajszálvékony szálkák maradnak. Botmixerrel homogenizálom (amennyire tudom).




6. Már majdnem készen vagyunk! A sűrű lébe beleteszem a felkockázott paprikát és a paradicsompürét....





...és belerakosgatom a halszeleteket.





7. Felöntöm kis vízzel (érzésre), aztán addig főzöm, amíg a paprikakockák szinte feloldódnak a levesben.




Köretnek tagliatelle tészta volt, amelyet frissen gyúrtam. (400 g durumliszt, ek. étolaj, 2 tojás, víz, só és egy Marcato kézi tésztanyújtó segítségével).

Az idei kb 5 liter halászlé 20 euróból kijött: 2 kg pisztráng akciósan 15 Euro, két paprika 1,80 Euro, két hagyma kb 1 Euro, paradicsompüré kb. 2 Euro, a többi meg volt otthon. A fél kiló tészta további 3-5 Euroba került.

Jó étvágyat!


Ha kíváncsi vagy a napi finn apróságokra is, akkor iratkozz fel a Finnisztán blog Facebook oldalára, amely gyakrabban frissül, mint a blog!


5 megjegyzés:

  1. (az elobbi proba volt)

    Nagyon tetszik! mar olvastam egy parszor a blogodat, mert eltem regebben Finnorszagban, beszelek is eleg jol es van egy par finn baratom. Nagyon jol irsz rola, nem csopog belole a "Magyarorszagon minden jobb es minden finn hulye" alaperzes. En most Angliaban elek, mert a ferjem angol, de mindenkeppen el szeretnem egyszer vinni Finnorszagba es megmutatni neki mindent. A recept - ez alapjan akar itt is megprobalhatom. Ha szerencsem van, meg igazi zoldpaprikat is kapok. Azt megkerdezhetem, milyen markaju a kesed, amivel ilyen jol felvagtad? Boldog unnepeket!

    VálaszTörlés
  2. Szia mm! :)

    Köszönöm a visszajelzést, jól esik, pláne azért, mert kevesen kommentelnek a blogban. Talán kevés a vitás téma? :)

    A késem éles, de sajnos nem túl jó, egy pesti áruházban vásároltam, "Sakota" néven árult tömegcikk. Nekem kicsit órmótlan, szeretnék egy jobban kézre állót szerezni.

    Boldog Karácsonyt!

    VálaszTörlés
  3. Szerintem nem mernek hozzaszolni, en sem mertem eddig... :-), mert senki nem ir.
    Nekunk a Fiskars es Ikea kesek jottek be (az Ikea-ban a legdragabb szeria, amelyikre 25 ev garanciat adnak). Allitolag meg a Wusthof nemet marka is jo, aranyarban van es az angoloknal nepszeru. En nagyon nem szeretek eletlen kessel ugyetlenkedni a konyhaban.

    Tovabbi boldog unnepeket!

    mm(a'rti)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, szeretnék egyszer egy "rendes" kést beszerezni. Az árat ezúttal nem fogom szigorúan nézni, véve, hogy a késeimet mennyit használom és hány évig...

      Törlés