2013. december 9., hétfő

A csomagolt kockacukor legendája

Íme egy apró részlet és egy kis történet a finn hétköznapokból. 

Ha valaki Finnországba érkezik, az kávézni is fog. Ha nem fogyaszt kávét, akkor is eljut egy kávézóba, ahol a kávéhoz és teához ízlésesen, kettesével, vékony papírba csomagolt kockacukrot kínálnak, jól látható helyre téve.


Ami történni szokott, az a következő: a vendég két kézzel, foggal-körömmel széttépi a csomagolást, előhalássza a cukordarabokat, majd több gondolatot nem pazarolva az ügynek az erre kijelölt kosárkába dobja a széttrancsírozott csomagolást. A papírban ott zizeg némi kristálycukor, ami a cukorkockák nyomorgatása közben dörzsölődött le.

Milyen kár, hogy szinte senki nem tudja: a papírcsomagolást egy egyszerű mozdulattal SZÉT LEHET NYITNI, úgy, hogy a cukordarabokat szétválasztjuk, és a csomagolás velük nyílik, anélkül, hogy a papírt szakítani kellene!

www.palasokeri.com

Az újfajta csomagolást a hatvanas években Svédországban találta fel egy bizonyos Åke Birch-Lensen, akinek - tartja a fáma - abból lett elege, hogy a kávézók a cukrot hagyták porosodni meg mindenfélével szennyeződni, ő meg nem akart poros kávét inni.

A legenda
A mai napig tartja magát az a nézet, miszerint Birch-Lensen úr felkötötte magát, mert elkeseredett, hogy senki nem értette a csomagolás használatát. A történetet legutóbb épp egy másik feltaláló, név szerint Heikki Kärnä, a híres finn csodabalta feltalálója mesélte Niinának, mint megtörtént esetet.

Az igazság szerencsére sokkal unalmasabb, a svéd feltaláló nem ölte meg magát. Az alábbi hat perces klip is a csomagolt kockacukorról és a feltaláló legendájáról szól. (Figyelem, díjnyertes alkotás!)


Palasokerimies from Viro Tuotanto on Vimeo.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése