2013. december 2., hétfő

Finn nevek

Ahhoz, hogy egy népről magunkban képet alkothassunk, számos dolog mellett, a nevek az elsők között állnak rendelkezésre. Nem kell utaznunk, de még találkozni sem kell senkivel; elég csak egy hírt elolvasni vagy egy filmet megnézni és máris érdekesen hangzó, olykor furcsa vagy vicces nevek sorával találkozunk, amelyekről azt sem tudjuk, hogy nőé vagy férfié?

Finnországban idén népszerű nevek voltak a Sofia, Iida (lányok), valamint Toivo (FF), Väinö és Onni, de az all-star nevek között régóta erősek az Aada, Aino, Emma és Venla, valamint Elias, Leo, Aleksi, Mikael, Olavi nevek is. 

Az újnak elfogadott nevek között a Lol okozza számomra a legnagyobb fejtörést. A Lol az angol internet "Laughing out loud" (azaz "Hangosan felnevetni") kifejezés a netezők által igen gyakran használt rövidítése. No comment. 


Kiscsoport
Amint látható, finn nevek között rengeteg "unortodox" van, még akkor is ha a zsidó-keresztény-latin nevek természetesen itt is népszerűek. 

Az óvoda 3-5 éves gyerekei, akik között vannak külföldön születettek is, (magyar 
fülnek) igen érdekes nevekre hallgatnak:

Santeri, Kosar, Toivo, Friida, Inkeri, Lumia, Irja, Kamelya, Kira, Siiri, Miila, Liisbet, Jooa, Miio, Alex, Henna, Aleksi, Rasmus, Eevi, Joel, Thomas

Játék: szerintetek melyek a női és melyek a férfinevek? 

Nagycsoport
A leggyakrabban emlegetett nevek listáján a finn kormány képviselőinek, minisztereinek nevei bizonyára az első között vannak. 

Nézzük, mely neveket kénytelenek a finnek nap mint nap többször is elovasni, és ízlelgessük őket.  Figyelem, ezek mind keresztnevek lesznek! Szokás két keresztnevet is adni, de amint látható, az óvodások még nem használják mind a kettőt. Az csupán a parlamentbe kerüléstől válik szükségessé (haha).

Jyrki Tapani
Jutta Pauliina
Cai-Göran Alexander
Henna Maria
Jari Antero
Jyri Jukka
Paula Sinikka
Erkki Sakari
Jukka Tapani
Lauri Armas
Maria
Krista atriina
Paavo Erkki
Merja Sinikka
Heidi Annel
Ville Matti
Anne-Maja Kristina
Carl Christoffer
Päivi Maria

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése