2014. június 4., szerda

Kirándulás Helsinkiben: A legmenőbb tetőkert

Finnországi munkáim jellegéből adódik, hogy a fővárosi agglomerációban napi rendszerességgel van szerencsém új helyekre jutni, ezáltal az itteni természetes és épített környezetről mára elég részletes képpel rendelkezem. Ebben a sorozatban szeretnék ebből megosztani. A tervezett részek érintik a városi erdőket, a tetőkertek és zöldtetők világát, a közösségi kerteket és városi méhészetet, de látogatást teszünk a finn panelrengetegbe, valamint a főváros jó és rosszhírű városrészeibe is. Képes riportjaim első fejezete a helsinki Teurastamo, azaz Vágóhíd volt, ma pedig a főváros egy rejtett kertjébe látogatunk, amelyet egy tetőteraszon létesítettek!

A helsinki Kaapelitehdas (Kábelgyár) már önmagában egy varázslatos hely. A helsinki Fotómúzeum és a Francia Intézet mellett működő rengeteg kisebb-nagyobb galéria és műhely pezsgése már az utcán érződik.

Ahogy a belső udvaron a B és C bejáratok felé sétálunk, a kolosszális épületegyüttes nyomasztóan tornyosul a fejünk fölé. Ott, valahol a magasban építette Angela Oker-Blom művésznő Finnország legmagasabban fekvő tetőkertjét, amely pályázhatna a legszebb panorámára is. Körbetekintve a város, és annak szerves része, a tenger tölti be a panorámát.

A kilencedik szintről festői látvány tárul elénk: a Nyugati Kikötő, környező beépített és vadon hagyott szigetek, Espoo házai és hajók, hajók körös-körül!

2013

A fehér láda a kaptár (2013, Niina Ala-Fossi)
Angela egyebek mellett a megújuló energiaforrások és a környezetvédelem elkötelezett híve. A sors fintora, hogy 8. emeleti stúdiója éppen a Helsingin Energia (villamosművek) salmisaari-i hőerőművére tekint, amely cég - Angela szerint - a finn atomenergia-lobbi egyik melegágya.

A kert idén már harmadik éve sok-sok önkéntes munkaórából és minimális összegű, főleg természetbeni támogatásokból épült/épül. A támogatók között a Helsinki Slow Food mozgalom is felsorakozott, amelynek ma délutáni összejövetelén a tagok csalános pitét, csalánteát és Niina rebarbarás-túrós pitéjét kóstolhatták.

A kezdetekben a kert "anyja" járt ki gondozni a ládákat, majd az egyetemről érkeztek hallgatók szakdolgozati téma után szaglászva. Idén a koncepció letisztult, és elsősorban a kultúrcentrum dolgozóinak biztosít kikapcsolódást. Egyének, párok kaphatnak saját "parcellát" a tetőn, amelyen azt termelnek, amit akarnak. Hasonló a helyzet a NOKIA (jó-jó, Microsoft...) espoo-i székházának tetőteraszán, amelyen 40 termelői láda áll a szorgos irodai munakerő rendelkezésére.

A parcellákban jellemzően krumpli, retek-, és hagymafélék, oregánó és kakukkfű terem, de ennél jóval többféle termény található a kertben. A kert tavaly még egy méhkaptárnak is otthont adott!






















Tetszett? Kövesd a Finnisztánt a Facebookon, oda minden nap írok! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése