2011. június 20., hétfő

Szloveniai level

Dobro jutro!

A Finnisztan blog ujabb kulfoldi riportja jelentkezik, ezuttal Szloveniabol, pontosabban a festoi Bledbol. Egy nemreg (par eve) nyilt kis hostelban ucsorgok es orommel vetem ra magam az ingyen wi-fire es a szloven billentyuzetre. Ilyeneket tud ez: č ć ž đ meg š! Ezuttal (ješšzumpepi, micsoda lazadas!) nem hoztam magammal a laptopot, valami homalyos okoknal fogva. 

Tegnap, negy ev utan eloszor ujra, Szloveniaba utaztam. Ennek talan nincs is jelentosege, de ennek a kis orszagnak egykor, foleg az egyetemi eveim kozepe-vege tajan - fontos szerepe volt az eletemben. Sokat utaztam ide, es itt ertek azok az elmenyek, amelyek pl. vegul meggyoztek arrol, hogy erdemes nyelveket tanulni.

A rengeteg emlekbol mar csak par kontrasztosabb esemeny maradt.

Talan az elso emlek, amikor Piranban a tengerparton probalunk vadkempingezni, de nem szamitottunk ra, hogy a part tokig be van epitve (urbanizalt, ugyebar) es sehol nem lehet csakugy lefekudni es aludni. Valami sotet kert vegiben sikerult azert meghuzni megunkat, fak es bokrok takarasaban. Csak a halozsakot hasznaltuk, sator tul feltuno lett volna. Mondtam mar, hogy Szlovenia esos orszag? :)
 
Felevvel kesobb, marciusban vonattal Koperba mentunk. Rohadtul faztam, de mivel epp szulinapom volt aznap, Marcival meg kellett innunk egy korso Uniont a tengerpart egyetlen nyitvatarto barjaban, termeszetesen a teraszon. A csomagokat letettuk a koperi vasutallomason es felszalltunk a trieszti buszra. Olaszorszag magikus vonzerot jelentett es jelent most is, de Trieszt annyira a periferian van, hogy igazabol...hat amolyan bemelegitesnek elment, de azert Olaszorszagba erdemes jobban behatolni. A varos onmagaban nem nyujtott sokat, leven alig volt penzunk. Az egyeduli celt AZ IGAZI olasz etterem jelentette, ahol eltokelten valami olasz nevu, nagyon paradicsomos dolgot rendeltunk, lehetoleg a legolcsobbat az etlaprol. Kaptunk is kb. 6 darab raviolit egy oriasi tanyeron valami olyan brutal osszegert, hogy ki kellet menni a penzvaltoba meg liraert. Ez volt a tuzkeresztseg, ahol radobbentunk az europai arfekvesre.

A szloveniai (meg a horvat, szlovak, sziciliai, bolgar, stb.) kirandulasokat jellemzoen a szuksegesnel szukebb anyagi eszkozokkel csinaltuk vegig. Allando utitarsam, Marci segitsegevel nemcsak a koltsegeket terveztuk alul, hanem mindent. Vagyis semmit. Emiatt a balfaszkodasnak minden fokat tobbszor is megjarva, a sajat hulyesegunknek koszonhetoen sokszor fazva es ehesen utaz(gat)tunk ekkoriban. A vadkemping alapveto resze volt a terveknek, hiszen szallasra ki a fene fecserelne a penzet amikor ingyen is lehet aludni satorban vagy halozsakban az Ur csillagos ege alatt? Emlitettem mar, hogy a hegyvidekeken gyakran elered az eso?

1999 marcius elsejen, peldaul elhataroztuk, hogy stoppal eljutunk a festoi Horvatorszagba. Pecsrol Harkanyig buszoztunk, aztan onnan tobb lepesben, (nagy koszonet a jolelku papnak!), de vegul tenyleg a horvat fovarosban kotottunk ki. Aznap ejjel fagyott. Mi a varosban egy utszeli szedresben fekudtunk halozsakjainkban es nagyon faztunk. Hajnali ketto tajan mar egesz tesunkben remegtunk, de aludni nem ezert nem tudtunk. Marcinak a kutyaktol valo rettegese ram is atragadt, ezert a halozsakban lapitva, vacogva kaptunk sokkot amikor egy ag megreccsent a bozotosban. Haromora tajban a gazfozo langjan megfoztuk a zacskos halaszlevet, ami segitette a tulelest. Hajnali ot ora tajban aztan, mint valami ajandek, beuszott a kepbe egy villamos. Futott ulesei voltak, kepzeljetek!Kesobb kudarcba fulladt a tengerpart stoppolas, ezert kicsit meg maradtunk Zagrabban, de az estet mar nem vartuk meg. Fazva, kicsit csalodottan kotrodtunk haza  - vonattal.

Szloveniaba sokaig nem volt direkt vasuti jarat, ezert rendesen zagrabi atszallassal lehetett es kellett Ljubljanaba utazni.. Pecsrol reggel 7.5-ko indult a soproni (vagy mi) gyors, ami Barcsig azert minden bokornal megallt. Gyekenyes allomasig az Ormansag es Belso-Somogy is megmutatta magat a reggeli paraban. Ez a delei vasutvonal nyaron ez emlekezetes latvany, igazan kulonleges. Gyekenyes vasutallomason rengeteg molnarfecske feszkel, es a restiben horvat, dus keblu noket abrazolo sorreklamokat ragasztottak falakra. A magyar sorreklamok valamiert a futballra es pocakos ferfiakra alapoznak, vajon miert?

A csatlakozasra egy-ket orat kellett varni. Ez azt hiszem a Kvarner intercity volt. Delutan 4 korul ert Zagrabba, ahol legalabb egy orat kellett varakozni a ljubljanai csatlakozasig. Na ez sem telt unalomban, mert a vasuttal szemben egy szep park talalhato, tovabb menve a Jellasics-ter, valami szinhaz az amerikai nagykovetseg es a Tomislav sorozo - forditott sorrendben.

Ezzel zarom soraimat, mert el kell mennem reggeliert. Adando alkalommal teszek kepeket is a szoveg melle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése