2013. október 12., szombat

Túlélni a gombaszezont

Az elmúlt időszakban a HVG-ben és a HVG.hu-n is megjelent pár írásom, amelyekből kettőt (a mesterséges húsról) a finn és magyar kreatív kajakutató csapatokkal (Porridge and Potatoes, Based on Pig) együtt írtam.

A legutóbbit a gombákról és a nemzetközi gombaszedési szokásokról azonban egyedül jegyeztem. A téma ott hevert előttem, csak fel kellett vennem. A gombaszezon Finnországban keveseket hagy hidegen. A rengeteg erdő jó zsákmánnyal kecsegtet, nem beszélve arról, hogy egy vacsorára való észt exportból való sárga rókagomba 7-8 Euróba kerül ha a boltban vennéd. Soknemzetiségű környezetemben nagyon eltérnek a gombaszedési szokások, ami felcsigázta a kíváncsiságomat. Kérdezősködni kezdtem a világ közeli és távoli tájain élő ismerőseim körében, mert feltételeztem, hogy a gombák annyira természetes részei az életünknek, hogy mindenkinek lesz valamilyen véleménye, emléke, tudása róluk. Az eredmény egy terjedelmes írás lett, amelyből csak az első pár bekezdést szúrtam ide.

A varázsgombától a csiperkéig – hogyan éljük túl a gombaszezont?

Vadon termő, ehető gombák gyűjtése nálunk és Finnországban szokásos őszi program, míg Amerikában inkább a bátrak és igazi szakértők hobbija. Az angolok viszolyognak a gombától, Ausztráliában a hallucinogén hatású "varázsgombák" illegális gyűjtése okoz fejfájást.


www.50felettfitten.hu
Ha Magyarországon nem is mindenki gyűjt gombát, de a legtöbbünknek van gombászó rokona, ismerőse. Az viszont már kevésbé köztudott, hogy a gombászást szerte a világon veszélyes és kerülendő hobbinak tartják, noha népszerűsége évről évre nő.
>>Ne tessék félni a gombától, nem mind mérgező!<< – hirdeti például több angol nyelvű oldal, amivel az angolszász világ gombákkal szemben táplált folyamatos és nem lankadó félelmét próbálják csillapítani. Mint egy angol nő mondja, >>Egész gyerekkorunkban azt hallottuk, 'ne nyúlj a gombához, mert mérgező', és ez határozza meg a gombához való viszonyomat azóta is. Valahányszor gombaételt látok, mindig eszembe jut, vajon nem keveredett-e mérgező a jó gombák közé?<<.
Ingyen van, csak fel kéne ismerni
Napjainkban ugyan már nem létfontosságú, hogy vadgombát fogyasszunk, ez a szokás azonban mégis számos helyen fennmaradt. Míg Európa bizonyos tájain erősen él a gombagyűjtés hagyománya, addig több országban az emberek félnek leszedni a vadgombákat. Angliában, Brazíliában, Dél-Afrikában és Japánban jóformán ismeretlen időtöltés a gombászat, az Egyesült Államokban sem örvend széles népszerűségnek, igaz, ott élelmes gombaszakértők fizetős gombavadász-túrákat szerveznek laikusoknak a "titkos" termőhelyekre.
A teljes cikket a www.hvg.hu oldalon olvashatod. 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://hvg.hu/utazas/20131012_Tulelni_a_gombaszezont

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése