2013. október 27., vasárnap

Restaurant Day!

Restaurant Day
RESTAURANT DAY!
   

Alakítsd étteremmé a lakásod egy napra, süss-főzz és láss vendégül ismerősöket és ismeretleneket. Ez a finn kezdeményezés néhány év alatt más országokba is begyűrűzött, hiszen máshol is élnek játékos kedvű emberek, akik évente párszor szívesen szakács- és pincérjelmezt öltenek (hacsak képletesen is).


November 16.-án mi is összefogunk azért, hogy megnyissuk a Balti-tenger vidékének legjobb magyar lakás-éttermét. A "HUNGARY via HELSINKI" étteremben ízletes magyar ételeket fogunk főzni (zömmel) finn alapanyagokból, némiképpen a finn ízlésnek megfelelően.


Menü:
Sütőtökleves pirított magvakkal

Sertéspörkölt vagy babpörkölt
Nokedli
Csemegeuborka

Képviselőfánk
Mákkrémmel töltött palacsinta vörösboros szilvaszósszal

Bodzaszörp, kávé, tea

Az ételek kiválasztásánál fontos volt, hogy az őszi időszakba illeszkedő alapanyagokat válasszunk. Eredeti ötlet vagy sem, mi a tököt és szilvát válaszottuk. A tököt Finnországban a mai napig alig ismerik, ezért jó gondolatnak tűnik bemutatni egy egyszerűen elkészíthető ételt belőle.


A sertéspörkölt is kézenfekvő döntés, hiszen ízletes, viszonylag gyorsan elkészíthető és alig lehetséges elrontani. A vegetáriánusok számára babpörköltet kínálunk, amelyet magyar tarkababból, vörösbabból és fehér sóletbabból főzünk.

Azt is fontos volt, hogy jellegzetes, Magyarországon népszerű hozzávalókat is használjunk. A finnek nem főznek nokedlit, babos ételük nincs és a mák és szilva használatára alig láttam példákat. Nem is beszélve a savanyúságról, amelynek szerepe csak másodlagos ebben a jégsalátaevő társadalomban.

A desszertekért ildiKOKKI blogban kiváló cukrászként megismert Ildikó felel. Apró képviselőfánkjai olyan jók, hogy legszívesebben addig enném, amíg a készlet tart.


Mindenkit szeretettel várunk!

Időpont: 2013. 11. 16.
Nyitvatartás: 12 és 16 óra között.

00790 Helsinki, Koetilankuja 2, H57

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése