2013. október 18., péntek

Hétköznapi rasszizmus

Ha Finnországban születtél, megnyerted a lottóötöst! - tartják a finnek. Eddig készséggel elhittem, hogy ebben van igazság, de az YLE cikke most a finn lét egy árnyékosabb szeletére irányítja a figyelmet. Nem bizonyít semmit, hiszen a lehető legkisebb mintaszámmal dolgoztak, a jelek mégis elgondolkodtatóak. 

Forrás: YLE.fi, 2013.10.17 (YLE uncovers discrimination in job market and nightclub queues).Az YLE feltárja a munkapiacon és a bároknál tapasztalható diszkriminációt.

A finn közszolgálati tévé, az YLE Szemtanú c. műsora három kandikamerával felszerelt férfit indított útjára azért, hogy bemutassa, a bevándorlók miként élik mindennapjaikat Finnországban.

A bőrszín bizony számít, amikor valaki lakást vagy munkát keres, vagy egyszerűen be szeretne jutni egy éjszakai bárba. Legalábbis az YLE TV2 csütörtökön este nyolckor bemutatott műsorában. 

Bár

A műsorban bemutatott fiatal férfiak hosszú ideje élnek Finnországban, tökéletesen beszélik a finnt csupán a származásuk tér el. Az egyik tősgyökeres finn, a másik orosz-, míg a harmadk szomáli bevándorló családból származik. 


Mindhármuk ugyanazt a fedősztorit használta, amely alapján iskolai végzettségük, jövedelmük és munkatapasztalatuk egyforma volt. Azt is kipróbálták, hogy egy utcai járókelőtől kölcsönkaphatnának-e egy telefont, hogy telefonálhassanak? 


"Te jóisten, ezen az ajtón nem jöhetsz át!" - förmedt rá a ajtónálló a szomáli tesztalanyra. Mindeközben a fehér férfiakat gond nélkül beengedték. 
Egy másik klub bejáratánál mind a szomáli, mind az orosz tesztalany fennakadt a bejáratnál, azon az alapon, hogy csak jogosítványukkal tudták igazolni magukat. Ennek ellenére a finn társuknak a jogsi pont elég volt a bejutáshoz.
"A beléptetést nem befolyásolja a nem vagy bőrszín", mondta az étterem vezetője Henri Vilonen e-mail üzenetében. Véleménye szerint a jogosítványok hamisak voltak.  
Állásinterjú
"Régebben alkalmaztunk sötétbőrűeket is. Én nem szeretnék rasszista lenni, meg ilyenek, de mostanában kerülöm az alkalmazásukat. Csupán azért, mert ez olyan szerencsétlen helyzet és nem akarom hallgatni, hogy az embereket miket mondanak nekik." Ezt már egy munkainterjún mondták a finn tesztalanynak.
A három férfi ugyanarra a álláshirdetésre telefonált. A finn férfit két interjúra hívták. Az oroszt egyre, míg a szomáli nem kapott lehetőséget sehol.  
Az egyik helyről azt mondták, hogy a szomálira már nincs több idejük. Ennek ellenére már a következő napon sikerült nekik időt szakítani a finn jelentkezőre.
Albérlet
Albérletkeresésnél is ugyanezt tapasztalták. Az afrikai jelentkezőt kérdezték a legtüzetesebben, hogy megbizonyosodjanak arról, vajon ki tudja-e fizetni az albérletet? 
A csapat 20 helyre jelentkezett. A finnt 10 lakásvizitre invitálták, míg az orosz 8, a szomáli csak 7 helyre kapott meghívást.
Egy főbérlő, aki a finnt és az oroszt is meghívta, a szomálinak csak annyit mondott, hogy emailben küldje el az adatait, de javasolja, hogy keressen magának olcsóbb lakásokat. 
A jog tiltja a nemzetiségi alapon alkalmazott diszkriminációt. A feltáró vizsgálatok rendszerint nem jutnak messzire, főleg a bizonyítékok megszerzése problémás.  
Sam Kingsley, a programot  vezető újságíró is elismerte, hogy tesztjük nagyon alacsony mintaszámú volt, hozzátéve azt is, hogy még így is sikerült bizonyítékot szerezniük a nemzetiségi alapon hozott diszkriminációra. A korábban a BBC-nél és Channel 4-nél dolgozó Kingsley egy éve érkezett Finnországba.
"Finnországról az a széles körben elfogadott nézet, hogy lakóit egyenlő bánásmódban részesíti. Fehérbőrű angolként nekem eddig ez volt a benyomásom. Éppen ezért a teszt eredményei sokkolóan hatottak rám." - mondta Kingsley. 
Hogy mik vannak! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése