2014. október 2., csütörtök

Madárraj

Tudja isten, hogy mi okból. Szeretem? De szeretem az őszt. Az Annala kertekben, akárcsak máshol, az elmúlás leng körbe mindent. Már csak a legderekabb sárga virágok állnak peckesen társaik barnára aszott csontvázai között. Egykor, májusban tulipánoktól pompázott ez a gombaszagú, nyirkos hely. Csendesen merengve ásom a fekete földet, húzkodom a dudvát, a puhára rothadt cukkiniszárat. És felnézek, mert a gyerek felkiált. "Apa, nézd!". Magasan a jéghideg kékségben nagy madárcsapat vonul széles, több száz méter V-t formálva sok kisebb V-alakból. Sok száz lúd repül ott, eltökélten dél felé. 

Berkenye Lapuában
Van valami egyértelmű, valami eltökélt a vonulásukban, valami, ami azt súgja: ezek nem jönnek vissza többé. Idén biztosan nem. Április végéig nem látunk madarat, néhány cinegét leszámítva. A libáknak a nyár végén és ősz elején ugyanis szokásuk jönni-menni mifelénk. Olyankor alacsonyabban repülnek, a hangjuktól zeng egész Viikki. Hol elmennek pár napra, hol visszajönnek egy-két hétre. Lármásan felriadnak, elrepülnek a lakótelep felett, majd pár kanyart megtéve ugyanoda visszaérnek. És minden nap arra gondolok: ajándék ez, hogy még itt vannak, mert egy nap majd elmennek és nem lesznek többé. És akkor fogom tudni, hogy közel a tél.

A kert közepén, súlyos fekete földkoloncok között állok, a szememmel addig követem a madárrajt, amíg az utolsók is eltűnnek a kockaházak fölött. Ezek a libák nem jönnek vissza. Talán a nagy repülési magasság teszi, talán a hideg szél, az őszi földszag vagy minden együttvéve, mindenesetre egy szomorú hangocska azt súgja, hogy ezek most tényleg elmennek. És mi itt maradunk. 



Ady Endre

Héja-nász az avaron

Útra kelünk. Megyünk az Őszbe,
Vijjogva, sírva, kergetőzve,
Két lankadt szárnyú héja-madár.

Új rablói vannak a Nyárnak,
Csattognak az új héja-szárnyak,
Dúlnak a csókos ütközetek.

Szállunk a Nyárból, ûzve szállunk,
Valahol az Őszben megállunk,
Fölborzolt tollal, szerelmesen.

Ez az utolsó nászunk nékünk:
Egymás husába beletépünk
S lehullunk az őszi avaron.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése