2014. február 12., szerda

Otthon, haza, magány


A Finnországban eltöltött harmadik évet is elhagyva egyre gyakrabban kapom azon magamat, hogy egyáltalán nem lepődöm meg, és az itteni világot magától értetődően elfogadom. (A beszúrt képek olyan családokat, barátokat mutatnak, akiket itt ismertünk meg, és akiknek sokat köszönhetünk.)


Felnőtt fejjel új kapcsolatokat, új barátságokat kell kialakítani
Otthon, haza, magány
Ezzel kapcsolatban írtam már korábban, és páran a fejemhez is vágták, hogy ne írjak hülyeséget, mert a szülőhazát nem lehet elfelejteni, satöbbi.

Elfelejteni ha nem is, de háttérbe szorítani igenis lehet. Ez egy hosszú átmenet, amely nem ér véget talán sohasem. Minden megváltozik. A családi és baráti kapcsolatok korábban sűrű szövedéke megritkul, és időbe - olykor évekbe - telik, amíg kialakulnak az új szövetségek  És ez  jön, akár akarjuk, akár nem. És ezen az sem segít, ha évente kétszer-háromszor hazarepülsz. Nem tudom, hogy hányadik alkalomnál, de elérkezik a pillanat, amikor már Magyarországon érzem magam turistának.

Gyerekesek a gyerekessel kötnek barátságot, amelybe vegyül némi jó értelemben vett önérdek is.

Nem kell felvonni a szemöldököt. Nekem nincs se amerikai nagybácsitól kapott, vagy hitelre vásárolt, esetleg szülőktől, diplomaosztóra kapott lakásom, amely "otthon" várna, amíg külföldön tartózkodom. Ráadásul a szüleim sem élnek nagy lakásban, ahol mindenki kényelmesen elférne egy látogatáskor. Én ott vagyok otthon, ahol a párom, gyerekem van.

A hétvégéket, a tágabb család híján, a barátokkal, ismerősökkel töltjük


Alázatra tanító vidék
Az alkalmazkodás egyáltalán nem szorít végleges kényszerzubbonyba: ha holnap Ugandába kellene költöznöm, pár éven belül már az ugandai szokásokat követném, kenyeremet ugandai nyelven venném.

És ha egyszer majd hazaköltözöm, akkor nem fog kelleni csak pár hónap, hogy a rám rakódott vastag máz alól visszatérjenek a régi reflexek, gesztusok. Úgy, ahogy két hete a korcsolyapályán öt perc alatt előkerültek a tíz éve elfeledettnek hitt képességek.



Majd mosolygok, ha a magyar boltos felismer, és a hentes is tudja, hogy mit kérek. A zöldséges a gyerek iránt érdeklődik, a takarítónő a lépcsőfordulóban megállva kifejezi a véleményét az újonnan vásárolt gyereküléssel kapcsolatban. A vendéglős kérdés nélkül adja a tejfölt a bableveshez. A szomszéd panaszkodik, hát én is panaszkodom majd.

Most azonban 10 km-es körzetben nincs hentes és zöldséges, de a boltos itt akkor is mosolyog, ha nem ismer. A finneknek babos ételük nincs, és tejfölt is alig esznek. A takarító iPoddal a fülében végzi a dolgát, és senki nem panaszkodik nyíltan, mert nem szokás. És ahogy itt bosszankodom a hosszú tél és az ízetlen paradicsom felett, otthon majd a járdán parkoló autókon és a szemeteszsákot a liftben hagyó szomszéd nénin fogok mérgelődni.

Finnország és Magyarország szinte tűz és víz. Aki ide akar költözni, fel kell készülnie arra, hogy szinte a feje tetejáre áll az élete. Minden amit korábban megszokott, annak az ellenkezője fog itt történni.



Pár ilyen példát összeszedtem (az ott középen relációjel). Ezek azok az életmódbeli változások, pálfordulások, amelyek az elmúlt 3 év alatt, döntően a körülmények nyomására következtek be. Fontos, hogy ezeket ne vegyük úgy, hogy amiből több lett, az jobb is. Ez csak a tények vázlata. Az is igaz, hogy idővel mi magunk is változunk, ezért nem biztos, hogy Budapesten nem következett volna be pl. az életmódváltás, politikai kiábrándulás.


Emberi kapcsolatok, és más
Család, "otthoni" barátok, szomszédok < Magány, kollégák, újonnan szerzett ismerősök, később barátok

Telefon < E-mail, Skype

Politikai és világmegváltó jellegű kontraproduktív beszélgetés < Konstruktív diskurzus

Több sörözés a haverokkal < Több sportolás egyedül

Nyílt és eldöntött politikai hovatartozás < Cinikus kívülállóság, szkepticizmus, tépelődés

A másik figyelése, mások véleményétől való teljes függőség, negatív visszajelzések < Egyenlőség, függetlenség és pozitív visszajelzések

Magyar társaság < Nemzetközi tárasaság

Magyar nyelv < Angol és finn nyelv

A magyar egészségügy tisztelete > A finn egészségügy tisztelete

Mosás: Otthon < Közös mosószobában

Apróbb segítség kérése: A szomszédtól < A legközelebbi ismerőstől

Hétvége:  családdal < Barátokkal

Gyerekmegőrzés kérése: Család < Barátok

Beszélgetés a pénzről, fizetésről < Beszélgetés a gyerekről, közös munkáról, projektről

Pöttyös bögre < Moominos bögre


Étel, ital:
Fűszeres, piros "magyaros" ételek < Alig fűszerezett, tejszínes/krumplis ételek

Foszlós (másnapra széteső) fehér kenyér < Kemény fekete kenyér, rozskenyér

Vörösbor, sör, szénsavas üdítők, cukros gyümölcslevek < Csapvíz

Friss hazai zöldség gyümölcs < Sokszor ízetlen, de szép import

Savanyúság < Saláták

Sertéshús < Csirke

Ponty < Lazac, pisztráng

Bundában rántott dolgok < Grillezett, natúr kisütött és párolt dolgok

Nem bio tej < Bio tej

Nem fair trade kávé < Fair trade kávé

---
A sort végtelenségig lehetne folytatni. Te mit gondolsz, bírnád ezt?

A Finnisztán a Facebookon is ott van, és naponta frissül sok kis színes hírrel! Nézz be hozzánk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése