2013. november 16., szombat

Étterem otthon

Vidám pillanat: túléltük!

A Restaurant Day finn találmány. Kitalálói, finn emberek, évente pár alkalommal arra buzdítanak (helytől, nyelvtől függetlenül), hogy nyissanak éttermet a saját otthonukban, vagy a közeli parkban, udvaron, és lássanak vendégül bárkit, aki odatéved.

RD Budapest (blog.bookstreet53.com)
Ebből lett aztán a zárkózott finn társadalomban egyedülálló, évente ismétlődő eseménysorozat, amely két okból is különleges: 1. közelebb hozza a szomszédokat, 2. közelebb hozza a különféle nemzeteket, 3. nem profitra hajt, csak az önköltség fedezésére, 4. új ízekkel, ételekkel ismerkedhetünk meg, 5. önkéntes, és semmilyen engedély nem kell hozzá, csak finom ételek és egy nyitott ajtó! 

Ez nem a hagyományosnak mondható pop-up étterem, mert az rendszerint profi séfek újfajta üzleti modelljeként működik, lehetőleg profitért.

A szájhagyomány azt tartja, hogy ez az alulról növekedő (Nov. 16-án reggel a mutató 1682 egynapos lakásétteremnél áll - világszerte!) szerveződést a rettentően szigorú finn szabályozás 'segítette világra'. A RD kitalálóinak elegük lett abból, hogy a hatóságok miatt szinte lehetetlen egy vidám büfét vagy kávézót nyitni Helsinkiben.

www.restaurantday.org

Van azonban egy kiskapu: ahhoz, hogy egy üzlet csak 1 napig nyisson csak ki, semmilyen engedély nem szükséges!

Ma, november 16.-án mi is belevágunk! A csapat tagjai Niina, Ildikó (ildiKOKKI!) és Péter.

Az elmúlt években számos izgalmas eseményt szerveztünk, köztük ételteszteket, paradicsom-workshopot, Sima-kóstolást, és számos magyar és nem magyar venndég járt nálunk vendégségben, akiket mindig igyekeztünk jó ételekkel kényeztetni. Ez többnyire sikerült is, leszámítva pár melléfogást. Tudom, a májpástétomon még finomítanom kell, és a csilivel is óvatosabban bánok.

A mai egy különleges nap lesz. Az esemény honlapjára regisztrálva nem (csak) ismerősök, és nem csak magyarok, hanem "az egész világ" láthat minket, és ellátogathat hozzánk.

http://kristenbaumlier.com
Éttermünk a "Hungary via Helsinki" (lásd korábbi bejegyzésemet) nem lesz ingyenes, de a finn árak mellett olcsónak számít. Napok óta főzünk, hogy a kívánt mennyiség meglegyen. Ez egyben egy tanulási folyamat is, mert komoly szervezést igényelt 50-60 adag étel elkészítése a bevásárlástól kezdve a főzőhely beosztásáig. Hány liter ételt ad 2 kiló szárazbab vagy 11 kiló sertéshús, és hány fazék és hány nap kell mindehhez? Hétfő és csütörtök pörkölt, kedd és péntek tökleves, szerda babpörkölt.

Az ízek a helyükön vannak, készen állunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése