2013. július 7., vasárnap

Strandok Finnországban

Finnország minálunk nem klasszikus turistacélpont, pláne nem nyáron. Kár, mert a nyár nagyon szép északon. Sőt, most kapaszkodj meg: nyáron Finnország a világ legjobb helye! (Update: az időjárásra vonatkozó rész túlzás, de az ember könnyen felejt ha szép az idő, nemde?) 


A nagy titok: a nyár északon is meleg!
Finnországot Horvátországgal összevetni bátor vállakozásnak tűnik. Nyári turistaként sokszor jártam az forró horvát tengerparton, csodáltam a kék Adriát, mégsem őrzök felhőtlen emlékeket. Rajtam kívül magyarok tízezrei süttették (és süttetik) magukat a kopár, izzó sziklák alatt, és lehet, hogy nem én voltam az egyetlen, akinek valahogy ez az egész nem jött be.

Kérdésem költői. Eleged van a 40 fokból, hogy nem lehet kimenni a házból, mert megsülsz? Eleged van a kopár, tüskebozóttal borított halott sziklák látványából? A hülye turisták özönéből, a szeméthalmokból és a strand mögötti mediterrán tüskebozót szarszagától? Zavar, hogy nem találsz árnyékot, netán minden fekvőhely foglalt a parton? Ráadásul minden második ember magyar? Zavar a vízhiány? Eljutottál arra a pontra, amikor a 3 csillagos hotel előtt terpeszkedő fügefa, a virágzó leanderek vagy a sokadik pljeskavica ellenére sem érzed felszabadultnak és kipihentnek magad?

AZ E75 út valahol Rantsila és Oulu között (2009 június)

Szerszámkészlet
Finnország egy hektárnál nagyobb tavainak a gyűjteménye a Järviwiki (link: http://www.jarviwiki.fi/wiki/Etusivu). Ebben a fürdéshez szükséges információkat is megtaláljuk, mint amilyen a víz hőmérséklete, a tó algásodásának mértéke, az esetleges szennyeződések és vízi fertőzések, paraziták jelenléte. 
Menj északra, ez a tanácsom!
Finnországban alig kell utazni ahhoz, hogy természet közepén, minden zajtól távol érezd magad. A táj nyáron zöld és üde, a természet a házból kilépve körbevesz. Víz mindenhol van bőséggel, a természet burjánzik. Vidéken smaragdzöld erdők és virágos rétek váltakoznak folyókkal, tavakkal és színes faházakból álló farmokkal. Autózni viccesen könnyű itt, mivel nincs (alig van) az országon átmenő kamionforgalom, és a fővároson kívül alig találkozol autókkal. Ja, és útdíj sincs.

Az időjárás nyáron kiváló: 26-28 fok, olykor 30 is, igazi strandidő. Akinek 37 fok kell az vagy hazudik vagy őrült. Még egyszer mondom: nyáron Finnországban is meleg van és szinte soha sem esik az eső. Az emberek strandpapucsot hordanak és lenge öltözetben járnak.

A hirtelen lecsapó nyári viharok erre nem jellemzőek. A nap nemcsak süt, de le sem megy. Június elejétől augusztus derekáig legfeljebb néhány órára megy le a nap, az is hajnalban. Nincs sötét, csak a kék és kissé rózsás éjszakai ég és a barátságos felhők vannak.

Kalajoki homokdűnés strandja éjfélkor (2009 június)

Újabb nagy titok: az ország tele van szabadstrandokkal! 
Tavak, folyók és a tenger. Homokos partok, teraszos sörözők, grillezőhelyek, játszóterek. Legyen az a fővárosban a lakótelep tövében vagy az erdő mélyén, szinte bárhol találunk kisebb nagyobb strandokat.Hanko strandja, 2012 május

Kedvenceim Helsinkiben és környékén:

Hiekkaranta: Homokos strand a belváros mellett!
A belvárostól rövid sétával elérhető homokos strand a helsinki nyár alfája és ómegája a helyiek számára. Mintha a budai Batthyányi téren strand nyílna. Koncertek, fesztiválok és fellépő DJ-k nem ritkák errefelé. Büfé, öltözők, stb. Bulizásra kevés jobb hely van.

Hátrány: nagy a tömeg, nem kisgyerekeseknek való szerintem. Parkolni lehetetlen.
Kivinokka
Hétvégi házas övezetben a Viikki-öbölben a Kivinokka-félsziget aprócska homokos strandja. Kilátás a Kalasatama városrészre, látszik a belváros. WC, öltöző és padok állnak rendelkezésre. A hely  nyugodt, mert csak a kisházak tulajdonosai járnak oda. A természet közelsége miatt ideális kirándulóprogram, pl. kerékpárral. Gyerekbarát vízpart, kis hullámok, kacsák.

Hátránya: autóval az övezet határáig mehetsz, onnan 5-10 perc séta. Nincs sok szórakozási lehetőség, puritán strand. Vízimentők nincsenek.

Pikkukoski
A Vantaa folyó kis kanyarulatában kialakult nagy sziklákkal övezett homokos strand. Igen népszerű hely, főleg a tinédzserek körében. Autóval, kerékpárral és busszal is jól megközelíthető. Profi strand vízimentőkkel, fedett öltözőkkel, vécékkel és nagy játszótérrel illetve sportpályával. Sziklára épített magasugrótorony.

Hátránya: A folyó nem melegszik fel egyhamar, és az itteni fürdés élménye nem mérkőzhet egy nagy finn tóéval vagy a tengerrel.Herttoniemi
A tengerparti városrész új lakótelepének homokos strandja. Kisgyerekekkel ideális. Méretes strand, sokan elférnek rajta. Sokoldalú, nagy játszótere miatt gyerekesek körében népszerű. Fagyis kioszk van a parton, illetve több étterem és söröző a közelben. Fedett öltözőket és vécéket is találunk itt.

Hátránya: Autóval nehéz megközelíteni, menjünk biciklivel. Nem a bulira vágyók helye ez.

Kallahti strand
A Balti-tengerbe nyúló erdős Kallahti félsziget hosszú lapos partja önmagában egy nagy strand, amelyet a látogatók számára komfortosítottak néhány ponton. A strandolóhelyek némelyikéhez lapos part természetes növényzetén át vezet az út vagy a fenyők közötti kis csapásokon. Elég sok parkolóhely van a parthoz közel a fák között. Grillezőhelyek és jó játszóterek miatt a családok számára ideális.

A hely különlegessége a sekély (bokáig - térdig érő) víz, amely csak nem akar mélyülni az istennek se' hiába gyaloglunk vagy 50 métert befelé. Néhol vízenjárást imitálhatunk, mivel a víz csak pár centire fedi az aljzatot.

Hátrányai: söröző, terasz nincs a közelben, bulizni sem ide járnak az emberek. Vízimentőket sem láttam.


Sipoo, Pilvijarvi
25 km-re Helsinkitől egy méretes, de nem túl nagy, tiszta tó partján kialakított strand. Grillezőhely, röplabdapálya és gyep más játékokra biztosított. Vécé, öltözők és egy kis büfé is található itt. Úszómester van.

Hátránya: nem könnyű megtalálni, a parkolásért 3 Eurót kérnek. Az ár legalább nem nő az évek során.Egyéb strandok, amelyekről nincs sok véleményem, de jók lehetnek:

2 megjegyzés:

  1. Engem meggyőztél! :) szeptemberben megyek Finnországba fél évre. Porvooba, déli part. Van valami tanácsod esetleg számomra? :))

    VálaszTörlés