2013. június 26., szerda

A helyi csapatnak szurkolj

Nem, ez nem véletlen elírás. Nem azt akartam írni, hogy "szurkolj a helyi csapatnak", amely véleményem szerint megengedőbb mint a címben használt imperatívusz. Lehet ezen finomítani, pl. A helyi csapatnak IS szurkolj. Azaz: támogasd valamilyen formában!

A helyi csapatnak szurkolj. Annak, amelyik a lakóhelyeden durván kéthetente a helyi sporttelep füvére lép. Annak a csapatnak, amelyben a játékosok néha eltörik a labdát, néha luftot, néhol gyertyát rúgnak, akiknek a sorban a harmadik csele csak évente egyszer jön össze, de akikkel a meccs után kezet lehet fogni, és két szót váltani, mert a pályát csak egy vascső-kerítés választja el a lelátótól.

Ez a csapat lesz ugyanis, amelyikhez a gyerekedet is járatni fogod, vagy ahová netán te is lejárnál néha sportolni. És ez az a klub, amelyik minimális bevételből (lásd. belépőjegyek, bérletek ára) veszi a labdát, újítja fel a füvet vagy a hálókat, amelyek a gyereked vagy a saját sportolásodhoz kellenek. Az érzelmekről ne is beszéljünk.

Nem őrültem meg, megnézem a topligák meccseit is, de ettől még nem leszek szurkolója egyik csapatnak sem. Mi nekem a Man. United? Mi nekem a Barcelona vagy a Real? Másnak talán példaképek. Nekem legyőzendő csapatok. Miért venne bárki is a török riviérán Barcelona vagy Helsinkiben Liverpool mezt? Ez nekem magas.

Semmiben nem tudok azonosulni azokkal, akik budapesti lakosként egy Chelsea FC-ről úgy nyilatkoznak, hogy "mi". Városom Székesfehérvár, ezért a Videoton mezét tudom csak felvenni, legyen tökutolsó vagy épp bajnok a csapat.

Mielőtt bárki is megjegyezné: lakóhelyemmel csapatot nem változtattam. Több mint két év kellett Helsinkiben ahhoz, hogy kimenjek egy helyi focimeccsre. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy kicsit helyi lakosnak érezzem magam. A "nagy" helsinki csapat (HJK) nem érdekel, de az alsóbb osztályban találtam olyat, amelyik lakóhelyemhez közel esik, és amelynek meccseire hajlandó lennék kijárni.

Ez a finn NB2-ben (Ykkönen) szereplő Vuosaari Viikingit. A kelet-helsinki Vuosaari kerület csapat színe a piros-kék, és 9 forduló után 6 ponttal jelenleg utolsó előttiek a 10 csapatos mezőnyben.

A Vikingek azt az Oulu AC-t fogadták, amelyik az 5. helyen állt a tabellán. A vendégek magabiztosan győztek null-kettőre, de a 400 fős közönség nem haragudott hangosan. Egész családok, akár 3 gyerekkel is, idős párok, meg persze minden rendű és rangú férfiak csendben szedték a sátorfájukat és hazatekertek vagy sétáltak. Mert a tömeg nagy része gyalog vagy biciklivel érkezett. Hiszen úgyis a szomszédban lakik mindenki.

Kezdődik a szünet





Szünet (este fél 8): jaffáért, kávéért és kolbászért állunk sorba a kapu mögött




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése