2014. május 16., péntek

Helsinki rejtett arcai

Finnországi munkáim jellegéből adódik, hogy a fővárosi agglomerációban napi rendszerességgel van szerencsém új helyekre jutni, ezáltal az itteni természetes és épített környezetről mára elég részletes képpel rendelkezem. Ebben a sorozatban szeretnék ebből megosztani. A tervezett részek érintik a városi erdőket, a tetőkertek és zöldtetők világát, a közösségi kerteket és városi méhészetet, de látogatást teszünk a finn panelrengetegbe, valamint a főváros jó és rosszhírű városrészeibe is. Képes riportjaim első fejezete a helsinki Teurastamo, azaz Vágóhíd.

A finnek válasza a pesti romkocsmákra: rom-vágóhíd! 

Német mintára építették és 1933-ban adták át az akkor szupermodernnek számító vágóhidat a város Sörnäinen negyedében a Viikki-öböltől pászáz méterre, a Kalasatama ("Halkikötő") közelében. Az új létesítmény egy kisebb ipartelep volt, amelyben korszerű istállók, disznóólak és hűtőház is volt. Emellett a Vágóhídra külön vasútvonal is ment a vágóállatok beszállításához. Megtehették, mert a centrumtól északabbra fekvő területek beépítettsége igen laza volt. Ma azonban Kalasatama a sűrűn beépített városmaghoz tartozik, forgalmas közúti csomópont, metróállomás is van. Noha komoly nagybani virágpiac, húsüzem is működik a környéken, a szomszédos utcák beépültek irodaházakkal, és ma már főleg a fehérgalléros munkaerő jár ebédelni, kávézni a szomszédos Vágóhídra.

Az utolsó állatot 1992-ben vágták le, azután a nagykereskedelem vette át a hentesek és böllérek helyét, majd a kisebb vállalkozások is megjelentek. Jelenleg kávépörkölő, olasztészta-üzem, húsraktár és kolbászüzem is működik a telepen, de mindezt a gyárak világától szürreálisan eltérő környezetben. Mert melyik ipartelep udvarán látunk teraszos kávézót, betonteknőst, méteres madárdekorációt, szabadtéri grillt és graffitti falat - egyszerre?  

Az utóbbi években a lakosság birtokba vehette a pusztulófélben lévő vöröstéglás telepet, és egy igazán izgalmas közösségi teret hoztak létre. A hangulatos kissé rejtett nyári fesztiválhelyszín honlapján olvashattok a programokról és kereskedőkről. http://www.teurastamo.com/en/

Az alábbi képsorozat az májusi állapotokat mutatja. Ezerrel építik a helyszínt. Holnaputántól végre itt a jó idő, jöhetnek a vendégek, hogy ismét élettel töltsék meg az egykori-jelenlegi ipartelepet, amely kiváló hátteret biztosít a programoknak. Klikkelj a képre, nagyobb lesz!



























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése