2011. április 15., péntek

Ha pólingot látsz

Mon' meg nekem kicsi madár, mikor leszen nyár?
Megmondom én neked, lányom, mikor leszen nyár
(Magyar népdal, egy moldvai gyűjtésből)

Nem akarván untatni az olvasóközönséget, a tavasz és a madarak felett érzett örömeimet az elmúlt pár napban megtartottam magamnak. Elég annyi, hogy most minden reggel kisétálok a szántás szélire (így, vidékiesen) és röviden számba veszem az épp ott időző madárseregletet. Friida is szívesen a szájába venné őket, a ludak láttán gyakran mondja "NYÁMMIjá!".
(Ez a poén ziccer volt, de akkor is. Mit ér a ziccer ha nincs belőle gól? Gyuri után szabadon, BigdediLaca vagy talán a Kérdőjel Zenekaros Tibi mondta egyszer Pécsen, nőkkel kapcsolatban: "A gólokat az NB3-as csapatok ellen is be kell tudni rúgni!")


Ha már férfias bölcsességek. A tegnap reggeli (egészségügyi) sétám során, miután nyugtáztam 42 apácaludat, egy pár énekes hattyút, néhány kanadai ludat és vagy száz fenyőrigót a kiszáradni látszó szántáson, három madarat pillantottam meg amint gyorsan távolodnak az erdő felé. A távcsőben már jól látszott: nagy pólingok voltak azok, és nem állhattam meg, hogy egy diadalittas halk kurjantással ne nyugtázzam jöttüket. Épp akkor ért mellém egy idősödő madarász (bár minden madarász eléggé egykorúnak tűnik itt Viikkiben), akivel azonnal megosztottam a hírt: kuovi! (a nagy póling finnül). Távcsövébe pillantott és nyugtázta, tényleg azok. Rövid beszélgetést követően egy ősi finn bölcsességget osztott meg velem.
Ha pólingot látsz, már ne menj a jégre


Repülő nagy póling (forrás)
Hoppá.


Most, hogy már mindenki láthatott pólimadarat (legalábbis a fenti képen), nem ajánlatos a jégre lépni. 


Gyerek hírek
Friida megtanulta mi az, hogy ülni és mondani is tudja: ISzTU! vagy inkább isz-tu! isz-tu! isz-tu! isz-tu! stb....  (finnül istu = ülni) vagy ISTU-TTá (ISTUTAAN: az "üljünk le" mondatban szerepel). Ezt ragozza is a maga módján: ISzTU-PPá! Ezt halljuk mostanában mindig: ha a plüssgorilláját vagy a babákat ültetgeti, de akkor is, ha ő ül le ügyesen a székre vagy bárhová. 


Újdonság, hogy láthatóan szeret aludni és az ágyából sem akar már oly harcosan kimászni reggelente. A kulcsszó: KUKKUU (finnül nukkuu = alszik E/3-ben). Éjszaka Friida felriad és sírós hangon mondja "KUKKUU!" és (olykor) visszaalszik. Egy pillanatra ledőlünk csukott szemmel, Friida azonnal hangos KUKKUU-zások között ránk veti magát.


***
Ma péntek van és süt a nap. Kell-e ennél több?


Holnap bablevesfőzés lesz a házbéli magyarokkal. Egy pár kivételével a finn ismerőseink vegák, ezért a füstölt sonkával és kolbásszal bélelt levesből csak mi, magyarok fogunk enni. Az élet kegyetlen tud lenni, nem igaz?  





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése