2013. május 10., péntek

Egy szigetre zárva szabadon

Itt van ez a projekt: http://telaithrion.freeandreal.org/

Hozzá itt van ez a cikk. http://www.origo.hu/nagyvilag/20130503-telaithrion-project-free-and-real-onnfenntarto-kozosseg-gorogorszagban.html

Telaithrion projekt. Nem, ez nem egy ókori hadjárat modernizált neve, hanem egy izgalmas görög próbálkozásé. Hogy kiszálljanak a buliból, függetlenítsék magukat a modern (és főleg: a görög) társadalomtól és elkezdjenek tiszta lappal élni. Van erre magyar példa is, jurtában élő család gyerekeikkel élnek mint a nők a Senki szigetén (érettségizőknek Jókai: Aranyember). Tetszik, hogyne tetszene! Azaz...
www.hotdog.hu

Ma reggel gondolkozni kezdtem. Miközben vártam, hogy Niina tejet hozzon a boltból, lejátszottam magamban, hogy azon a görög szigeten hogyan is történne ugyanez?

A projekt honlapja. Botrány, csak görög nyelvű tartalmak! :)

Kimegyek a kecskéhez (gondolom, kecskét tartanak), a tejet lefejem (meg kell tanulni ezt is) a vödörbe  és igazságosan elosztjuk. Ha a kecském (akarommondani kecskénk) kullancs által terjesztett vírusos agyhártyagyulladás kórokozóját hordozza, akkor ezzel az aktussal meg is fertőztem az embercsoport tejivó tagjait. 

Mi történik ezután? A kolónia megbetegedett, az orvosi ellátás - mégha van is orvos a közösségben - nem lehet hatékony a helyszínen. Elviszi-e a szomszéd város kórházába beteg társait a még mozogni tudó görög szakadár, vagy tartja magát szigorúan a ideológiához és nemcsak adót és egyebeket nem fizet, de nem is kér semmit az államtól ha baj van?

A dolog nem ilyen egyszerű, hiszen a függetlenedők maradnak görög állampolgárok, alkotmányos jogaik vannak, ráadásul nemrég még volt állásuk, fizettek adót, TB- és nyugdíjjárulékot, tehát az egészségügyi alapellátásban részesülhetnek. Nem tudom hogy megy ez. Tévednék?

Jó, tegyük fel, hogy mindenki egészséges. Sőt, olyan jól fut a szekér, hogy vállalatok kopogtatnak a jurta ajtaján, hogy globálisan terjesszék a közösség találmányát, az ízletes krémet ami biztosan bio meg fair trade szóval jó áron lehetne elpasszolni a naiv és idealista finneknek. Ellenállnak-e a kísértésnek?

A website alapján ez egy médianyilvánosság előtt zajló buli, holott az ügynek ha valami, akkor a média biztosan nem segít. Az előttünk zajló "próbálkozás" egy Big Brother Show diszkréciójával működik. Események, workshopok, támogatók... Mi van? 

Kimegyek az erdőbe a haverommal, hogy fenntarthatóan éljünk, de lécci adjatok már pénzt meg sátort, mert különben hazamegyünk a városba...

A kép nekem nem áll össze, segítsetek, hogy megértsem: A Telaithrion projekt mire jó pontosan?Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése