2014. január 10., péntek

Leltár

Leányunk nem kisbaba már, 4 és egynegyed éves. Pontosan 3 éve élünk Finnországban. Akkortájt épp csak járni tudott. És most....most majdnem mindent tud. És mégis, még mindig leltárba lehet szedni a tudását. Íme egy kis keresztmetszet (a végtelenségig lehetne írni...).

Imád beszélni, írni, énekelni és zenélni. Jól beszél finnül és magyarul, és rengeteget tud a világról. A jelen állás szerint három nyelven számol hatig, két nyelven tizenkettőig. Papírra, és billentyűzettel is önállóan leírja a saját nevét. Minden nap 5 - 10 lapot teleír / -rajzol, rengeteget fest. Zenélne is szívesen, sajnos ebben nem tudunk jó példát mutatni. Na jó, az iskolai furulyát már ismeri, csak használni nem tudja még.

Nem fél a szaunától, de a "bácsiszaunában" betekeri a fejét törülközőbe. Hetente-ötnaponta járunk uszodába. Ügyesen mozog a vízben, kb. 20 másodpercig bírja a víz alatt, ahol úszni is tud. Szívesen kipróbálná a szinkronúszást, ha lenne errefelé... Körülnézünk.

A pizzán, és azon túl is szereti a kagylót és a rákokat. Szakács és űrhajós szeretne lenni, de leginkább "űrcukrász". Rengeteg dolgot kiróbált már a konyhában, ügyesen kezeli a Marcato tésztanyújtót. Imád ragasztani, ollóval vágni és kézimunkázni. Valamiért bosszantják a "felnőtt" versek, de magától sokszor költ halandzsaverseket, amelyeket táncolva (jójó, idétlenül ugrálva) ad elő.

A finn Nemzeti Múzeumban a kedvencei az írógép (amellyel gépelt), és a Volkswagen Bogár volt, amelyet vezethetett is.

Szereti a könyveket és a térképeket. Lefekvéskor olvasni kell neki. Jelenlegi kedvence a finn Tatu és Patu könyvek, amelyeken sokszor én is könnyezve nevetek. Zseniálisak, na.



A számítógép egerét és touch padet jól kezeli, simán bekapcsol egy youtube videót.

Kedvence a finn közszolgálati (YLE) kettes csatorna "Pikku Kakkonen" (kb. "pici ketteske") 60 perces mese-egyvelege, de Tonttu Toljanteri manó karácsonyi történetei, Rölli az erdei troll, Shaun, a bárány, Kaapo (magy. Caillou) kisfiú és pár másik mese is a kedvencei közé tartoznak. Sokáig a Mr Bean animációk voltak a kedvencei. Rengeteg amerikai Disney, Pixar és Dreamworks meséből a klasszikus Grimm adaptációk, a Rio, a Fel!, a Szörny Rt. és a Rango ragadta meg leginkább.

Ismeri a magyar meséket is, a Macskafogót nagyon szereti, a "A rátóti csikótojás" magyar népmeséből azonban még ő is úgy véli, hogy nyúl volt a "tojásban". Érdekes módon a régi csehszlovák és lengyel rajzfilmek (Kisvakond, A kistücsök, Kétbalkezesek, A varázsceruza, stb.) nagyon meg tudják ragadni. (Semmi duma, csak fülbemászó zenék és vicces történetek)

Imádja a Télapu c. mikulásos vígjátékot. Érdeklik a robotok, katonák, rendőrök és a zombik. Egy számot hallgatva elég pontosan megmondja, hogy hány hangszer szól.

Az óvodai barátnőivel örök harcban áll, de a maga köré gyűjtött három kisfiú tűzön-vízen át követi (minden hülyeségbe...). Ők, ha lányunkért megyünk mindig hősiesen megvédik (letagadják, hogy ott lenne), miközben lányunk a bokorban bujkál. Kedvelik őt, vannak kisautói és egy jó robotja is, ami egy ewok fejét is a falra tudja világítani. Jó barátja egy Seychelle-szigeteki-finn kisfiú, akivel autózni, és a konyhai játékokkal egyaránt jól tud játszani.

Tudja, hogy már sok országban járt és azt is, hogy még több országban nem. Valamiért Törökországot és Olaszországot pécézte ki magának, mondván, mindkettőben jó a kaja és a zene. Magyarországra naponta el szeretne utazni, a Balaton és a nagyszülők hiányozak neki.

Úgy gondolom, hogy nagyon szeret minket. Naponta ad mindkettőnknek ajándékokat, rajzokat és "szerelmes levelet", ami nagyon jó érzés.


Friida levelei és megállapításai: 

Esik a hó, végre megint tél lesz és megint jön a karácsony! Tahvo manó már itt kukucskál!

Kedves Joulupukki! Én úgy szeretlek, hogy ajándékot is kérek tőled.

Ír valamit, majd felolvassa: "Ez a levél azt mondja: 'Szervusz, szervusz Joulupukki, én nagyon szeretlek téged! Annyira szeretlek, hogy veszek neked egy játékkígyót, olyat, amilyet gyerekeknek szoktak venni ajándékba'."

Tudom, hogy a börtönben nagyon rossz ételt adnak!

Óvónéni, hurrá! Megyünk uszodába apával. És Péter bácsi is jön! Apa szerelmes Péter bácsiba! (ezután hosszas magyarázkodás, hogy apa nem szerelmes P. bácsiba...)

Nem szeretem az építkezéseket, mert itt van az a döngő gép, amely olyan hangot ad mint a diszkószámok!

Szeretnék egyszer csirkefejeket enni.

Nézd, kacsák! Szeretnék kacsát enni!

Tudom, hogy egy tüzes lávabolygó ütközött össze a fölgolyóval, és ezért halt meg az összes dinoszaurusz.

Tudom, hogy a földgolyó mélyén egy lávalabda van.

Tudom, hogy a Föld az űrben kering!

Tudom, hogy a földgolyó gömbölyű!

Hajszárító zsinórja: "Ebből jön a meleg levegő?"

Szeretnék egy nyakkendőt. Fekete fehéret, lepkékkel.

Süssünk anyának gluténmentes csokitortát!

Anya, az ott nem kosz, hanem egy megkövült csiga!

Ha még több finn dologra vágynál: A Finnisztán blog már a Facebookon is ott van, és ott jobban pörög mint a blog! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése