2013. december 24., kedd

Magyaros halászlé Finnországban

Ez egy rendhagyó poszt lesz, receptet osztok meg a nagyérdeművel, ezzel együtt kiteszem magam a szakértő nagyérdemű megjegyzéseinek, de állok elébe. Bibliám Horváth Ilona Szakácskönyv c. könyve (Magyar Nők Országos Tanácsa, Kossuth Könyvkiadó, Budapest, 1984, 222. oldal).Mielőtt befejezném a pár napja elkezdett, a hagyományos finn karácsonyi ételekről szóló írásomat, álljon itt egy rövid leírás arról, hogy hogyan készült Helsinki egy kockaházában magyaros halászlé kizárólag finn alapanyagokból  - a hazai pirospaprikát leszámítva.

Előrebocsátom, hogy ismerem a halászlé receptjét, főztem is magyar halászlevet 4-5 féle halból, és ettem is olyan paksi és mohácsi éttermekben, amelyeket Pestről látogatnak csak a halászlevük miatt. 

Ennek ellenére az alább leírt recept egy igen egyszerű megközelítése a halászlének, az eredmény azonban feltétlenül az eredetire hasonlít. Sőt, ha csak a hal minőségét veszem, a megszokott "bolti" ponttyal szemben a szivárványos pisztráng (amely nem azonos a Magyarországon is élő és tenyésztett sebes pisztránggal) egy másik ligát képvisel... 

Másrészt a praktikum és a megszokás felülírja a "kőbe vésett" törvényeket. Így étolajat használunk, mert azt kapni, szalonnát sem igen rakunk semmibe, mert az sem része egy átlagos bolt kínálatának. 

Hozzávalók: 1 egész, bontott lazac (lohi) vagy szivárványos pisztráng (kirjolohi)

A hal kilójaként egy nagy fej hagyma, kilónként egy paprika (igen, lehet "színes" pritaminpaprika is") és kilónként 1 dl paradicsompüré.

Jó sok édesnemes paprikaőrlemény, só, kis őrölt bors. Nálunk gyerek is van, ezért az erős paprikát mindenki magának adagolja.

Alaplé:
1. A hal fejét, farkát, úszóit levagdosom, nem baj ha egy kis hús marad rajtuk. Ezeket nem dobom ki! A hagymát karikára vágom. A levet blenderrel fogom eldolgozni, ezért nem érdemes az aprózással bajlódni. 
2. A haltörzset egyforma szeletekre vágom. Besózom, és kb. egy órát (amíg az alaplé elkészül) állni hagyom.3. A hagymát üvegesre pirítom, a tűzről lehúzom, belekeverem a pirospaprikát, majd kis (1 dl) vízzel felöntöm, hogy addig se égjen oda, amíg a halfejet és a többit nyesedéket hozzáadom. Sózom.

4. Az aprólékot berakom a fazékba, felöntöm vízzel, hogy a nagyját ellepje (a fej elég magas, azt forgatni kell). Fél órán át közepes hőfokon főzöm. Ezalatt az idő alatt felkockázom a paprikát.


5. Ha letelt a fél óra, a fejet, csontokat, bőrt és szálkákat kiszedem a léből. A hús és apró, hajszálvékony szálkák maradnak. Botmixerrel homogenizálom (amennyire tudom).
6. Már majdnem készen vagyunk! A sűrű lébe beleteszem a felkockázott paprikát és a paradicsompürét....

...és belerakosgatom a halszeleteket.

7. Felöntöm kis vízzel (érzésre), aztán addig főzöm, amíg a paprikakockák szinte feloldódnak a levesben.
Köretnek tagliatelle tészta volt, amelyet frissen gyúrtam. (400 g durumliszt, ek. étolaj, 2 tojás, víz, só és egy Marcato kézi tésztanyújtó segítségével).

Az idei kb 5 liter halászlé 20 euróból kijött: 2 kg pisztráng akciósan 15 Euro, két paprika 1,80 Euro, két hagyma kb 1 Euro, paradicsompüré kb. 2 Euro, a többi meg volt otthon. A fél kiló tészta további 3-5 Euroba került.

Jó étvágyat!


Ha kíváncsi vagy a napi finn apróságokra is, akkor iratkozz fel a Finnisztán blog Facebook oldalára, amely gyakrabban frissül, mint a blog!