2013. október 10., csütörtök

Milyenek a finnek?

..na, arra talán nem tudok pontos választ adni...de emlékszünk még erre? A rég elhagyott blog.hu-s oldalról fogok átmenteni ide pár régebbi, de még mindig érvényes írást. 

www.fabulouslybroke.com
Egyszer egy remek országismertetőt olvastam Spanyolországról a Hajónapló blogon. 
Az ötlet nagyon jó, ugyanis sok említésre méltó apróság van, amiből egy teljes sztori egyébként nem jönne ki. Íme.
A finnek őszinték, egyenesek és nem cifrázzák ha nem muszáj. Ezért bunkónak, érzéketlennek és hűvösnek tűnnek. Ez csak ivással változik - radikálisan. 
További magvas állításokhoz olvass tovább!

Keleti oldal, nyugati oldal
Nyugaton a svédek, keleten az erdők alakították a kultúrát.
***
A keleti és nyugati finnek közt nagyobb genetikai távolság van mint egy átlag német és magyar között.
***
A keleti és nyugati finnek étkezési szokásai eltérnek: keleten főleg a kemencében sült ételek -, míg nyugaton a lapon / serpenyőben sült ételek a hagyományosak. 
***
A keleti finn beszédes, a nyugati szótlan. 
***
A tanszéki étkező-kávézóban nagy-Finnország térkép lóg. És ez így normális, mondja a kar dékánja.

http://travellerism.wordpress.com/page/3/

Az egykori finn területek szovjet/orosz kézbe kerülése a mai napig meghatározza a finnek Oroszországgal szembeni álláspontját.

***
A finn hazaszeretet nem politikai kérdés.

***
Hazai terméket venni nem valamiféle demonstráció, hanem a normális élet része. 

***

Minden finn háztartásban van finn iittala üvegtermék, Arabia porcelán, finn Marimekko textil/szalvéta, Finlayson törülköző és Fazer csoki.

***

A házak előtt nincs kerítés. Házőrző kutyát nem láttam még.

***
www.sll.fi
A finn fiatalok igen aktívak ha távoli tájakat, kóbor kutyákat és elfogott aktivistákat kell "megmenteni", miközben finn erdők nagy része faültetvény csak, tengerük jóformán mérgező, és a csak itt élő édesvízi fókájukat (Saimaa-gyűrűsfóka) hagyják kipusztulni, mert a tavi halászok nem mondanak le (elő)jogaikról.

***

Helsinki annyira különbözik a "vidéktől", hogy itt külön helsinki beszédstílus alakult ki. Affektálva, kicsit pöszén, hülye orrhangon beszélnek. Emellett sokan egy svéd elemeket nagyban tartalmazó stadin slangi (városi szleng) nevű nyelvet beszél. Tuomari Nurmio, a kallioi finnbe  oltott Chris Rea és zenekara (Dumari & Spuget) pl. őket képviseli.


Sisu és krumpli

A finn sisu (kb. állhatatosság) jó fokmérője a meztelen-seggel-hangyabolyon-ülő-verseny.

***

A finn gépmániás, egy finn szerint "mérnök" társadalom. Népszerűek a színes traktormagazinok. 

***
A finnek vizuálisan is praktikusak. A legtöbb felirat vaskos, sans serif azaz talpatlan betűvel íródott. Jó példa erre a sör: a címke egyértelmű és jól olvasható. Ezt hasonlítsuk össze a cirkalmas magyar sörcímkékkel! 

 ***
A csapolt sört hab nélkül adják. A finnek irtóznak a sörhabtól.
***
Finnországban zsíriszony van. A legtöbb joghurt ezért 0%-os és a 0% tej is népszerű. Az nem számít, hogy mindenféle mással kell dúsítani a joghurtot, hogy olyan legyen mint a zsíros.
***
Nagyon sok laktózmentes terméket kapni.
***
Ahogy egy kolléga fogalmazott: "Mi, finnek, normális ételeket eszünk. Pl. főtt krumplit"
***
A menzán balti hering volt a minap. A finn vizekben fogott balti hering húsa dioxinnal terhelt. A halak dioxintartalma magasan az EU határérték feletti, ezért nem szabad heringet enni egy héten kétszer egymás után.
***
A lazac és a szivárványos pisztráng a legolcsóbb ételféleségek közé tartoznak errefelé. 
***
A kebab mellett a pizzasütés is a törökök dolga. 
***
Az egyetemi menzán (UniCafé) a diákoknak kb. 60%-os kedvezmény jár. A kb 2 eurós árért főétel, tej/víz/szörp, kenyér és a salátabárból saláta jár. A salibár kínálata naponta változik de a reszelt répa és a jégsaláta állandónak mondható. Kenyérből 2-3 féle választható + vaj, estleg vajkrém. 
***
A köretből (ált. rizs. krumpli vagy tészta) annyit vehetsz, amennyi a tányérra fér.     
***
A menzán vega, hal/szárnyas és sertés/marha ételeket is kapni. A vega kaják általában szójával turbózott quinoa / kuszkusz / tészta ételek. 
***
A menzán minden nap akad egy egzotikus nevű étel. pl. "grúz marharagu paradicsomszószban", "görög hering", keleties csirkeleves. 
***
Amiben hal van, abban kapor is lesz.

***
A finnek kávéivásban a világ élmezőnyébe tartoznak. A kávécégek azonban aggódnak: a finn fiatalok manapság nem akarnak kávét inni. 
***
A finn Fazer csoki világszínvonalú. Igaz finn hazafi soha nem enne svéd Marabu csokit. Vagy csak titokban...

Nemek
A finn párok nem járnak kézen fogva. Inkább csak mennek egymás mellett, de nyilvános helyen soha nem csókolóznak. 
***
Egy bárban péntek este nem feltűnő ha idősebb, jól szituált nők is leülnek sörözni. És ez még semmi: ha nem vigyázol, megpróbálnak felszedni! A nagy egyenlőségnek ez is az eredménye.
***
Jólöltözött finn nőt és finn férfit is láttam már fényes nappal részegen dülöngélni az utcán.
***
A finn férfiak elsőre (és másodikra is) udvariatlan fajankónak tűnhetnek. Pl. lassítás nélkül átmennek a nő előtt az ajtón, és a buszon sem láttam széket átadni senkinek.

***
A finn nők elsőre (és másodikra is) hidegnek és kegyetlenül erősnek tűnhetnek. Az ajtónál nem igénylik, hogy a férfiak előre engedjék őket, és az idős nők sem kapálóznak a buszon az ülésekért.

***

Helsinkiben a házasságok 26%-a finn-külföldi vegyesházasság. A nők zömmel európai férfival, a férfiak zömmel ázsiai nővel házasodtak. Ez valami amin azért el lehet gondolkozni...

***

Babakocsit toló személy a buszon, villamoson és metrón ingyen utazhat.

***
A buszra csak két babakocsi fér, és ennyit is engednek. Ezért a sofőr nem nyitja ki az ajtót a babakocsival várakozónak (és elhajt) ha már ketten vannak a buszon. 

Jólét!

"Ha Finnországban születtél, megütötted a lottötöst" - Ezt nem egyszer hallottam ittlétünk során.

***

A finnek meg vannak győződve arról, hogy ha valaki dolgozik, akkor az meg is tud élni a pénzéből. Ezért nem adnak soha borravalót senkinek. És az orvosi hálapénzt sem ismerik.

***

Tévhit, hogy itt nincsenek elesettek, szegények. Vannak, és pont úgy néznek ki, mint bármely más EU-s városának szegényei. Főleg Kallio környékén érzékelni, hogy megváltozott a szociológiai tájkép. Az itt látható figurák nekem a Moszkva tér környéki csövesekre emlékeztetnek. 

Jakomäki is eléggé szakadt, érdemes a parkolón végignézni. Mindig csodálkozom, mennyi autót hagynak lerohadni téglákon. Lehet, hogy itt élnek a milliomosok?

***

Az itteni "elesettek" valahogy mindig előtemtik a 4-5 Eurós sör árát, nap mint nap.

***

A finnek imádják a fekete ruhákat. Fekete farmer és fekete póló valakinek egy életre elegendő színvariácókat jelent. Csak a sportolók kivételek, ők néha finn-kék ÉS fekete ruhákba öltöznek.

***
Egy finn megveszi a finn paradicsomot, pedig az a legízetlenebb és néha drágább is. Ízletes koktélparadicsomot már tudnak termelni, de az is kb. 3x drágább a spanyolnál. Bővebben itt:
*** 
A városban gyakran látni sílécekkel közlekedőket. És simán átvágnak egy behavazott szántáson ha úgy látják jónak.

***

Egy óvóhely a környékünkről
Minden finn lakótelepen (kötelezően) található óvóhely. Az óvóhelyeket gránitba vájják, és a betonba öntött bejáratot könnyű kiszúrni a házak között. Ez az egész a szovjetek elleni harcok tapasztalatain alapul: a finnek vannak olyan józanok, hogy egy ekkora és ilyen szomszéd mellett nem bíznak semmit a véletlenre.


***

Ha már bombák. Helsinki alatt kiterjedt atombiztos bunkerhálózat van. Ezek egy része ma  földalatti parkolóként funkcionál (pl. Kluuvi). Autósként nagyon érdekes érzés az, amikor a belváros legközepén egyszercsak egy sziklába vájt alagútban találod magad, és az alagút csak kígyózik egyre lejjebb, több emelet mélyre. Menet közben több ponton is óriási acélkapukat látni, illetve több elágazás is indul a fő(?) alagútból.


Vége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése